Logo Deutsches Museum Nordschleswig
Museum

OM MUSEET


1988 - 2019


I 1980erne opstod der indenfor det tyske mindretal i Danmark ønsket om at vise de tyske nordslesvigeres historie og kultur i form af en museal udstilling. I tæt samarbejde med Bund Deutscher Nordschleswiger, det tyske mindretals hovedorganisation, blev foreningen "Haus für deutsche Geschichte und Kultur in Nordschleswig" (Hus for tysk historie og kultur i Nordslesvig) grundlagt i 1986. Foreningen havde som opgave at samle, bevare og udstille genstande, der står i forbindelse med hjemmetyskheden, der opstod i det 19. århundrede og genstande, der giver udtryk for den tyske identitet og kultur i  Sønderjylland.


I 1988 blev under ledelse af Dr. Günter Weitling "Haus für deutsche Geschichte und Kultur in Nordschleswig" indviet på Ringridervej i Sønderborg. Da udstillingsarealet var begrænset til få kvadratmeter, og samlingen i de følgende år bestandig voksede, var tiden snart inde for til at overveje en flytning.


I begyndelsen af 1990erne flyttede institutionen ind i nye lokaler i det tyske biblioteks bygning på Rønhaveplads i Sønderborg. "Deutsches Museum Nordschleswig" blev genåbnet i maj 1992.


Efter en grundlæggende udstillingsrevision i 2004/05, gennemført under ledelse af Immo Doege, bliver det tyske mindretals historie nu præsenteret i kronologisk rækkefølge.

 

Hovedsagelig på grundlag af frivilligt medarbejde kan museets drift opretholdes.


Med en aftale har "Museum Sønderjylland" besluttet, at Trägerverein Deutsche Museen Nordschleswig samtidig med, at de to museer fortsat er associerede til Museum Sønderjylland får status som særlig samarbejdspartner for Museum Sønderjylland fra 1.1.2009


Flytningen af det tyske bibliotek til det nye multikulturhus, som fyldte størstedelen af den gamle bygning på Rønhaveplads, gjorde en omfattende om- og tilbygning muligt. 2020


Efter ca. et års byggetid/renovering og med et helt nyt udstillingskoncept kunne det nye museum fejre genåbning den 7. august 2020.BILLEDER FRA OMBYGNINGEN

Efter tre års planlægning og ca. et års byggetid kunne vi fejre genåbning for publikum i august. Se billeder fra byggepladsen her.

Kontakt

Telefonzeit: 10:00–15:45 während der Öffnungszeiten
Telefontid: 10:00–15:45 i åbningstiden

CVR-Nr: 40727175

© Deutsches Museum Nordschleswig