OM UDSTILLINGEN
Historie - kultur - identitet
Om du definerer dig selv som en del af det tyske mindretal er en bevidst personlig beslutning, der er en del af din egen identitet. Som individ, men også som gruppe, spørger vi os selv regelmæssigt, hvem vi er.
Da det, der definerer os som medlemmer af det tyske mindretal, sættes spørgsmålstegn ved hver ny generation og derfor udsættes for konstant forandring, behandler vi regelmæssigt vores egen identitet. Det var derfor et logisk skridt i konceptudviklingen af den nye permanente udstilling at bruge identitet som den røde tråd til udstillingen.
De tysksindede nordslesvigere havde oprindeligt en uafhængig stat Slesvig-Holsten i tankerne, men i 1867 befandt de sig i en preussisk provins. I løbet af årtierne blev folk vant til denne idé, indtil folkeafstemningen i 1920 gjorde dem til borgere af staten Danmark. En tilstand, som de ikke ønskede, og som de ikke kunne identificere sig med. Nationalsocialisterne kom med et nyt tilbud, som angiveligt skulle have bragt dem tættere på et tysk nationalt samfund. Konsekvenserne var døden og en endnu hårdere afgrænsning fra de danske naboer. I 1945 måtte man vænne sig til tanken om at forblive på dansk territorium i fremtiden og blive en del af samfundet som borger i denne stat. En idé, der også skulle accepteres af den danske flertalsbefolkning. I de store træk er vi nået til dette punkt i dag. At være accepterede borgere i den danske stat, være en del af samfundet og samtidig have bevaret en tysk kerne indeni.
Men som sagt, vi spørger os selv hele tiden hvem vi er og vil også gøre det i fremtiden.
Udstillingen på Deutsches Museum Nordschleswig fordeler sig over flere rum:
1. Identitets-intro
2. Tidslinje
3. Folkeafstemning
4. Nationalsocialisme
5. Perspektivering
6. Kultur
7. Kulturkabinet
8. Skole
9. Knivsberg
10. Identitets-Outro
12. Særudstillingsrum: Indtil slutningen af august 24 kan du se en udstilling om den 9. april 1940 og grænsespørgsmålet. Udstillingen viser usete billeder og erindringer fra Nordslesvig/Sønderjylland fra den dag, da Danmark blev besat af den tyske Wehrmacht.
Vores Flyer:
Billeder og erindringer fra Sønderjylland fra den dag, Danmark blev besat af den tyske Wehrmacht.
Forlænget t.o.m. august 2024
Telefonzeit: 10:00–15:45 während der Öffnungszeiten
Telefontid: 10:00–15:45 i åbningstiden
CVR-Nr: 40727175
© Deutsches Museum Nordschleswig